KUALITAS DAGING DOMBA MENGGUNAKAN PENGAWET ALAMI

  • Nur Asmaq Universitas Pembangunan Panca Budi
  • Fachrina Wibowo Universitas Pembangunan Panca Budi
  • Muhammad Rinaldi Universitas Pembangunan Panca Budi

Abstract

The long-term goal of this research is to make use of onions batak (Allium chinense G. Don) and guava leaves (Psidium guajava L.) as natural preservatives that can extend the shelf life of lamb meat. Onion Batak and guava leaves are endemic plants found in the ProvinceNorth Sumatra. This plant contains antioxidants in the form of alkaloids, flavonoids, tannins and saponins have excellent antibacterial properties used as a natural preservative. Utilization of this material can increase the existence of Batak onions in the food industry, especially in efforts reducing the use of synthetic preservatives containing chemicals dangerous. The material used in this research is onion extract batak, guava leaves and lamb meat obtained from breeders/markets traditional. This study used an experimental method with a design non-factorial complete randomization with 4 treatments with 5 replications. Parameter tested was organoleptic. The results showed that the organoleptic value of lamb meat has a dark color, the aroma changes like the aroma of extracts and a chewy texture.

Author Biographies

Nur Asmaq, Universitas Pembangunan Panca Budi

Peternakan

Fachrina Wibowo, Universitas Pembangunan Panca Budi

Peternakan

Muhammad Rinaldi, Universitas Pembangunan Panca Budi

Peternakan

References

Abustam, E. 2012. Ilmu Daging. Masagena Press, Makassar.
Amarowicz, R.,Naczk, M, and Shahidi F., 2000. Antioxidant Activity of Crude Tannins of Canola and Rapeseed Hulls, JAOCS. 77 : 957-61.
Andriani, Y. 2007. Uji Aktivitas Antioksidan Betaglukan dari Saccharomyces Cerevisiae. Jurnal Gradien. 3 (1) : 226-230.
AOAC. 2005. Official methods of analysis of the Association of Analytical Chemist. Virginia USA : Association of Official Analytical Chemist, Inc.
Asmaq, N. dan F. Wibowo. (2022). The Effect of Concentration and Duration of Soaking Onion Extract of Batak (Allium chinense G. Don) on The Quality of Lamb Meat. International Journal oof Advanced Research, 10 (06), hal 336-340.
Asmaq, N., F. Wibowo dan M. Rinaldi. (2022). Bawang Batak sebagai Pengawet Alami Daging Domba. Medan: Tahta Media Group.
Arief, D. Z., N. S. Achyadi dan R. Franisa. 2019. Daya Hambat Ekstrak Bawang Putih erhadap S. aureus dan Total Mikroba dalam Daging. Pasundan Food Technologi Journal, Vol. 6 No. 3.
Buckle, K.A., Edward R.A., Fleet G.H., Wooton M. (1987). Ilmu Pangan. Purnomo H., Adiono, Penerjemah.Jakarta: UI Press.
Dartina. (2017). Karakterisasi Fisik dan Aktivitas Antioksidan Ekstrak Kayu Secang pada Bakso Daging Sapi selama Penyimpanan. Fakultas Peternakan (Published).
Dina, D. Soetrisno, E. Warnoto. (2017) Pengaruh Perendaman Daging Sapi dengan Ekstrak Bunga Kecombrang (Etlingera elatior) terhadap Susut Masak, pH dan Organoleptik (Bau, WEarna, Tekstur). Jurnal Sains Peternakan Indonesia, 12(2), Hal: 209-220.
Direktorat Jenderal Bina Gizi dan Kesehatan Ibu dan Anak. Keputusan Menteri Kesehatan. 2011. Kementerian Kesehatan RI, Jakarta.
Febryana, S. F. A. (2020). Uji Fitokimia dan Aktivitas Antioksidan Ekstrak Daun Jambu Biji Ungu (Psidium guajava L.) Menggunakan Pelarut yang Berbeda. Skripsi. Malang: UIN Malang.
Fessenden and Fessenden. 1986. Kimia Organik, edisi-3 (A.H. Pudjatmaka).
Erlangga. Jakarta.
Fuad, A. M. 2015. Karakteristil fisik daging sapi bali pascarigor yang dimarinasi theobromine pada level dan lama marinasi yang berbeda. Skripsi. Universitas Hasanuddin. Makassar.
Haikal, M.T., L. Suryaningsih dan E. Wulandari. (2021). Pengaruh Pemberian Ekstrak Jambu Biji (Psidium guajava) terhadap Daya Ikat Air, Susut Masak, Keempukan dan pH Daging Ayam Petelur Afkir. Jurnal Teknologi Hasil Peternakan, 2 (2), hal: 75-81.
Harborne, J. B. 1996. Phytochemical Methods; A Guide to Modern techniques of Plant Analysis. Chapman and Hall Inc, London.
Ihsan, B. R. P., Rahmani, P. A., & Shalas, A. F. (2020). Validasi Metode KLTDensitometri untuk Analisis Kuersetin dalam Ekstrak dan Produk Jamu yang Mengandung Daun Jambu Biji (Psidium guajava L .). Pharmaceutical Journal of Indonesia, 5(1), hal: 45–51.
Naibaho, F. G., Bintang, M., dan Pasarribu, F. H., 2015 Aktivitas Antimikroba Ekstra Bawang Batak (Allium Chinense G.Don).current biochemistry [online], 2 (3), 129-138.
Naidu, A.S dan P. M. Davidson. 2000. Phyto-phenols. In Naidu AS. Natural Food Antimicrobial System. CRC Press, New York.

Naufalin, R. BSL. Jenie, F. Kusnandar, M. Sudarwanto dan H. Rukmini. 2005. Aktivitas Antibakteri Ekstrak Bunga Kecombrang terhadap Bakteri Patogen dan Perusak Pangan. Jurnal Teknologi dan Industri Pangan, 16 (2): 199-125.
Nurwantoro, V., P. Bintoro, A. M. Legowo, A. Purnomoadi, L. D. Ambara, A. Prokoso, dan S. Mulyani. (2012). Nilai pH, Kadar Air dan Total Escherichia coli Daging Sapi yang dimarinasi Dalam Jus Bawang Putih. Jurnal Aplikasi Teknologi Pangan. 1(2), hal: 20-22.
Qonita, N., Susilowati, S. S., dan Riyandini, D. (2019). Uji Aktivitas Antibakteri Ekstrak Daun Jambu Biji (Psidium guajava L.) Terhadap Bakteri Escherichia coli dan Vibrio cholerae. Acta Pharm Indo, 7(2), hal: 51–57.
Rahmadiana. (2018). Stabilitas Oksidatif, Sifat Fisik, Jumlah Bakteri dan Organoleptik Bakso Daging Sapi dengan Penambahan Paprika (Capsicum annum I.) selama Penyimpanan. Fakultas Peternakan, Universitas Mataram (Published).
Siagian, A. (2002). Mikroba Patogen pada Makanan da Sumber Pencemarannya. Fakultas Kesehata Masyarakat. USU. http://www.lbrary.usu.ac.id. Diakses pada tanggal 01 Maret 2023.
Sungkar, O. F., Khanza, S., dan Pangestu, R. A. (2018). Aktivitas Antibakteri Bedak yang Diperkaya dengan Konsentrasi Ekstrak Buah (Rhizophora mucronata). Jurnal Teknologi Pangan, 2(2), hal: 135–141–141.
Triyono, A. (2010). Mempelajari Pengaruh Penambahan Beberapa Asam pada Proses Isolasi Protein Terhadap Tepung Protein Isolat Kacang Hijau (Phaseolus radiatus L.). Seminar Rekayasa Kimia dan Proses.
Soeparno. 2005. Ilmu dan Teknologi Daging. Gadjah Madad University Press, Yogyakarta.
Soputan, J. E. M. 2004. Dendeng Sapi Sebagai Alternatif Pengawetan Daging . Makalah Pribadi Pengantar ke Falsafah . Institude Pertanian Bogor, Bogor.
Waluyo, L. 2004. Mikrobiologi Umum, Malang. UMM press.
Yanti H, Hidayati, dan Elfawati. 2008. Kualitas daging sapi dengan kemasan plastik PE (Polyethylen) dan plastik PP (Polypropylen) di pasar Arengka Kota Pekanbaru. Jurnal Peternakan 5 (1). 22-27.
Published
2023-04-25
How to Cite
ASMAQ, Nur; WIBOWO, Fachrina; RINALDI, Muhammad. KUALITAS DAGING DOMBA MENGGUNAKAN PENGAWET ALAMI. Scenario (Seminar of Social Sciences Engineering and Humaniora), [S.l.], p. 189-197, apr. 2023. Available at: <https://jurnal.pancabudi.ac.id/index.php/scenario/article/view/4516>. Date accessed: 03 july 2024.
Issue
Section
Articles